Prima oara cand am pus mana pe o paleta de tenis de masa aveam 27 ani. Nici nu credeam ca voi reusi sa-l invat la batranete. Pe parcurs, mi-am dat seama ca poate fi practicat la orice varsta.
nu este un sport pretentios, si nici costisitor. Ai nevoie de o masa buna, de un fileu, palete, mingi si de un adversar pe masura. Il poti practica vara, in aer liber, in parc ori in propria gradina. In sezonul rece poti sa frecventezi o sala de sport, unde exista mese de tenis sau poti amenaja chiar la tine acasa o mini sala de ping-pong, daca ai un garaj ori o incapere de 72 metri patrati disponibila.
Englezii au inventat acest sport pe la sfarsitul sec. al XIX-lea. La inceput, se utilizau mingi de cauciuc, iar fileul era din lemn. In anul 1890, unui englez pe nume Ghybb ii vine ideea sa joace cu o minge de celuloid. Zgomotul pe care-l scotea aceasta in contact cu paleta a inspirat denumirea de ping-pong.
In Romania, ping-pongul isi face aparitia pe la 1918, iar zece ani mai tarziu are loc prima editie a campionatelor nationale de tenis de masa la Oradea.
poate educa atat coordonarea si spiritul de combatant, cat si vointa!
Ghid practic
Daca vrei sa practici tenisul de masa, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi.
Desi nu este un sport care sa puna probleme atata vreme cat starea ta de sanatate este buna, ar fi bine sa-ti faci un control medical de specialitate inainte. Chiar daca vrei sa inveti cat mai multe intr-o zi, nu juca in nestire, ci incepe treptat cu cateva minute de joc.
Inainte de-a incepe antrenamentul propriu-zis, fa o incalzire buna. Aceasta are rolul de-a preintampina accidentele din timpul antrenamentului. Nu uita ca inainte de-a face sport, dar si dupa, sa te hidratezi bine (cu apa plata, sucuri naturale).
Spre deosebire de alte sporturi care impun restrictii severe in anumite boli, tenisul de masa este ceva mai permisiv. “Chiar si cei cu afectiuni cronice pot face acest sport, dar numai sub supraveghere medicala”, e de parere dr. Ileana Barbu. In Bucuresti exista Clubul de tenis de masa OK, unde antrenorul Florin Milciu se ocupa de copiii cu handicap motor usor.
Contraindicatii: nu este recomandat persoanelor cu deficiente fizice peste grad I sau afectiuni cardiovasculare grave, celor cu tulburari oculare grave sau care au tulburari ale sistemului nervos.
Cum te echipezi?
Echipamentul de sport este esential pentru a preveni accidentele. Ai nevoie de o pereche de tenisi de sala (cu talpa flexibila, de cauciuc, dar care sa aiba o aderenta buna si sa permita o buna mobilitate piciorului), sosete de bumbac, sort si tricou de bumbac (nu de culoare alba, ca sa nu incomodezi vizibilitatea adversarului) destul de largute si un prosop.
Alege o sala aerisita, spatioasa, luminata, a carei suprafata de joc sa permita aderenta. Nu juca pe un parchet sau pe o podea pe care aluneci, pe un teren ud ori denivelat.
Avantaje
- E un sport care poate fi practicat si de fete si de baieti, se poate juca la simplu sau in echipa, la dublu, iar constitutia fizica nu conteaza foarte mult.
- Te alegi cu o buna mobilitate a trupului, cu o musculatura dezvoltata, mai ales cea de la nivelul membrelor inferioare si a spatelui.
- actioneaza si asupra sistemului nervos, pe care-l echilibreaza. Acest sport presupune concentrare buna la masa de joc si o mobilitate rapida a gandirii, deoarece trebuie sa derulezi in minte schemele si tacticile pe care le-ai invatat si in acelasi timp sa fii pe faza.
- Ai nevoie de rezistenta la stres, precum si de o vointa de fier pentru a practica tenisul de masa.
- Se dezvolta o indemanare deosebita si un spirit de fair play, fiind cunoscut drept sportul cel mai curat.
Text: Alexandra Manaila; Consultant de specialitate: Dr. Ileana
Barbu, medic medicina sportiva
Ilustratie: dreamstime.com